Iscador bij vermoeidheid door chemotherapie

2 juli 2015

Iscador is een antroposofisch geneesmiddel gemaakt van maretak (Viscum Album). Het wordt meestal als aanvullende therapie bij kanker toegepast en wordt voorgeschreven door de antroposofisch arts. De behandeling, die veel wordt gebruikt in Europa, bestaat uit herhaalde injecties met het maretakextract. Hoeveel precies dat weten we niet, maar uit een database van antroposofische zorg in Duitsland blijkt bijvoorbeeld dat over een periode van 6 jaar ruim 8000 patiënten maretaktherapie hebben ondergaan (Steele et al., 2015).
 
Uit fundamenteel onderzoek blijkt dat bepaalde stoffen in de maretak via verschillende wegen kankercellen kunnen doden en tumorgroei kunnen remmen. Er is bovendien klinisch onderzoek uitgevoerd, in totaal meer dan 130 studies. Het type onderzoek was echter niet van het soort met de meeste bewijskracht. De in deze studies gevonden gunstige effecten zouden ook toegeschreven kunnen worden aan andere factoren dan de maretaktherapie. Er was derhalve behoefte aan meer gegevens omtrent effectiviteit.

Daarom is aan de Universiteit van Witten in Duitsland onderzoek uitgevoerd naar de aanvullende betekenis van maretak bij vermoeidheid door chemo- of radiotherapie. Vermoeidheid is een vervelende bijwerking van chemo- of radiotherapie. In onderzoek bij darmkanker patiënten (n=324) bleek Iscador deze vermoeidheid te voorkomen. Deelnemers werden over een periode van 9 maanden gevolgd. Aan het einde van deze periode bleek negen procent van de mensen die met Iscador werden behandeld moe tijdens de chemo- of radiotherapie, ten opzichte van zestig procent van de mensen met vermoeidheid in de groep die geen Iscador had ontvangen. De kans op vermoeidheid door chemo-of radiotherapie nam af van OR = 10.651 (95% CI 5.09-22.28; p < 0.001) tijdens het eerste bezoek naar OR = 0.054 (95 CI 0.02-0.13; p < 0.001) aan het einde van de behandeling (Bock, Hanisch, Matthes, & Zänker, 2014).

Onderzoekers concluderen dat Iscador een waardevolle aanvulling is op chemo- of radiotherapie als het gaat om het voorkomen van vermoeidheid door deze chemo-of radiotherapie.

Het hele artikel is hier te downloaden.

Bronnen:
Bock, P. R., Hanisch, J., Matthes, H., & Zänker, K. S. (2014). Targeting inflammation in cancer-related-fatigue: a rationale for mistletoe therapy as supportive care in colorectal cancer patients. Inflammation & Allergy Drug Targets, 13(2), 105–11. Retrieved from http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=4133960&tool=pmcentrez&rendertype=abstract
Steele, M. L., Axtner, J., Happe, A., Kröz, M., Matthes, H., & Schad, F. (2015). Use and safety of intratumoral application of European mistletoe (Viscum album L) preparations in Oncology. Integrative Cancer Therapies, 14(2), 140–8. doi:10.1177/1534735414563977