Kans op autisme significant groter bij een opgewekte bevalling

19 augustus 2013

Onderzoek onder leiding van Simon G. Gregory, PhD, van Duke University, bij ruim 600.000 geboortes laat zien dat de kans op stoornissen in het autistisch spectrum bij de baby stijgt als de bevalling wordt ingeleid. Dit hebben zij gepubliceerd in JAMA Pediatrics.
 
Tot nu toe zouden onderzoeken zich met name gericht hebben op genetische oorzaken. Het is de eerste keer dat wordt gekeken naar verband tussen de wijze van bevallen en de kansen op gradaties in autisme.
 
Om de rol van het inleiden van de bevalling in de ontwikkeling van autisme te achterhalen, hebben de onderzoekers de gegevens van de North Carolina Onderwijs Research Data Center bestudeerd. Hier wordt van alle kinderen in North Carolina op openbare scholen bijgehouden, onder andere, of er sprake is van stoornissen in het autistisch spectrum
 
De uiteindelijke analyse omvatte 625.042 levend geboren baby’s, van wie 5.648 kinderen een aantekening hadden dat zij autistische kenmerken vertonen. De resultaten toonden een consistent patroon van verhoogde kansen voor autisme bij kinderen van wie de bevalling was ingeleid.
 
‘We hebben nog niet vastgesteld wat oorzaak is en wat gevolg,’ Gregory vertelde MedPage. ‘We weten dat er omstandigheden zijn rond de geboorte, die hebben geleid tot een verhoogd risico op autisme, maar wij kunnen op basis van dit onderzoek niet vaststellen wat de precieze rol is van het feit dat autisme vaker voorkomt bij kinderen waarvan de bevalling is ingeleid.’ Meer factoren kunnen van invloed zijn, bijvoorbeeld de reden waarom ervoor wordt gekozen om een bevalling op te wekken.
 
Voor meer informatie klik hier.