Lavendel angustifolia, voor blijvend herstel van slaapkwaliteit

03 Mar, 2016

Door: Fleur Kortekaas

De rustgevende werking van geur van de etherische olie van Lavendel angustifolia is complementair werkend therapeuten welbekend. In recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine wordt deze werking van lavendel als rustgever bevestigd. De slaapkwaliteit van studenten steeg aanzienlijk als zij lavendel inhaleerden en zogenaamde ‘slaaphygiëne’ regels in acht namen (Lillehei, Halcón, Savik, & Reis, 2015).

Door stress is er een toename van slaapproblemen in onze 24-uurs maatschappij. Ruim een derde van de studenten slaapt slecht. De noodzaak voor veilige, effectieve en betaalbare slaapbehandelingen is groot. Niet alleen om het langdurig gebruik van slaapmedicatie terug te dringen, maar ook om kwaliteit van leven te verbeteren.

Aan deze gerandomiseerde klinische studie (RCT) namen 79 slecht slapende studenten deel (gemiddelde leeftijd 21 jaar). Het effect van het inhaleren van lavendel en slaaphygiëne werd gedurende vijf nachten vergeleken met een groep studenten die alleen slaaphygiëne hanteerden. De studenten kregen iedere nacht een patch op het bovenste deel van hun borst met 55 microliter (ongeveer 1 tot 2 druppels) etherische olie van lavendula angustfolia of een placebo patch. De slaaphygiëne regels kwamen neer op het handhaven van een regelmatig slaapschema, niet drinken en eten voor het slapen gaan , geen cafeïne, alcohol en nicotine laat op de dag, een goede slaapomgeving (bijv. oordopjes, eventueel het gebruik van een slaapmasker en het vermijden van beeldschermen en sms’en), een ontspannende bedtijd routine en tijdig stoppen met studeren.

De hoeveelheid slaap verbeterde in beide groepen significant. De lavendel groep sliep niet langer, maar werd wel frisser wakker dan de groep die alleen slaaphygiëne in acht nam. De studenten in de lavendel groep voelden zich beter uitgerust in de ochtend. De studenten in de lavendel groep ondervonden twee weken na de studie nog steeds positieve effecten van de lavendel. Ze sliepen meer, vielen makkelijker in slaap en werden minder vaak wakker in de nacht. Lavendel blijkt een langdurig effect te hebben op de slaapcyclus en hersteld het evenwicht in het slaap-waakritme.

Bron:
Lillehei, A. S., Halcón, L. L., Savik, K., & Reis, R. (2015). Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), 21(7), 430–8. doi:10.1089/acm.2014.0327

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter