VIDEO: Wat we weten over stemming en het darmmicrobioom

11 juni 2018

In een videopresentatie van het onlangs in New York gehouden Integrative Healthcare Symposium 2018, schetst Jeremy Appleton hoe de darm en de hersenen interacteren. Zijn lezing is online in het Engels te volgen en zeer de moeite waard. Appleton is natuurarts, docent en auteur van verschillende boeken op het gebied van evidence-based natuurgeneeswijzen. U kunt de lezing volgen door op de onderstaande link te klikken.

In zijn klinische les zegt Appleton onder andere: ‘Wanneer we in de darm naar aanwijzingen zoeken voor een allesomvattende theorie voor de pathogenese van uiteenlopende aandoeningen, stuiten we steeds op bewijs van een verstoring van de integriteit van het darmslijmvlies. Het is één van de belangrijkste etiologische factoren. Een leaky gut wordt geassocieerd met verschillende gastro-intestinale ziekten, obesitas en diabetes, necrotiserende enterocolitis, het prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmziekten.’

We weten nu dat de intestinale barrièrefunctie ook gekoppeld is aan hersenen en neurologische functie. Het darmmicrobioom kan interacteren met de darm en de hersenen via verschillende mechanismen. Deze mechanismen zijn weergegeven in de dia’s van de presentatie. Het belangrijkste mechanisme is modulatie van de intestinale barrière. ‘Beïnvloed deze barrière en u kunt alle onderliggende compartimenten beïnvloeden’, zegt Appleton. Hij beschrijft verder hoe specifieke probiotica effecten sorteren op de tight junctions van de darm en neurotransmitters van het brein.

De hele lezing is hier te vinden.