Mariadistel (Silbum marianum) werkt in twee fasen

14 september 2015

Resultaten van een nieuwe analyse van het extract van de mariadistel (silymarine), suggereren dat de stof cellen beschermt door bepaalde stofwisselingsprocessen in de cel te onderdrukken, de stressrespons te activeren en de ontstekingsrespons te verlagen. Onderzoekers van de Universiteit van Washington publiceerden hun studie in het Journal of Natural Products.

Silymarine is het meest gebruikte voedingssupplement door mensen met hepatitis C, een virale leverziekte. Hoewel uit voorlopige laboratoriumonderzoek blijkt dat silymarine antivirale, anti-inflammatoire, anti oxidatieve en lever-beschermende eigenschappen kent, begrijpen onderzoekers nog niet hoe deze werking tot stand komt en waarom in klinisch onderzoek deze effecten niet kunnen worden bevestigd.

Een belangrijke conclusie van de studie was dat silymarine in twee fasen werkt: allereerst activeert het de cel om te reageren op een stressprikkel – het schudt de cel wakker en activeert herstelmechanismen -, waarna de cel in tweede instantie reageert met een duurzame onderdrukking van de stoffen die betrokken zijn bij de ontstekingen. De onderzoekers hebben hun onderzoekswerk uitgevoerd in menselijke lever – en T-cellen. Er zijn twee andere kruiden die ook in deze twee fasen opereren, curcumine en EGCG (epigallocatechinegallaat uit groene thee). Het onderzoek moet leiden naar inzicht in de precieze rol van deze kruiden bij gezondheid en ziekte.

Bron:
Lovelace ES, Wagoner J, MacDonald J, et al. Silymarin suppresses cellular inflammation by inducing reparative stress signaling. Journal of Natural Products. July 17, 2015. Epub ahead of print.