Massage voor baby’s

23 november 2014

Massage is heerlijk voor baby’s en is een geweldige manier om het kindje zich geborgen te laten voelen. Dat komt het kind zijn verdere ontwikkeling ten goede. Het is interessant om te zien wat nu precies de gezondheidseffecten zijn van massage bij gezonde baby’s die jonger zijn dan zes maanden.

De Cochrane groep voor verpleegkundigen heeft een analyse gemaakt van 34 verschillende wetenschappelijke studies naar massage bij kinderen (n=3984). Onlangs werd de makkelijk leesbare  samenvatting van deze review gepubliceerd (Trivedi, 2014). Onderzoekers concluderen dat de 34 studies naar massage van onvoldoende kwaliteit zijn, waardoor het moeilijk is betrouwbare conclusies over gezondheidseffecten op te stellen. Onderzoekers vinden een grotere lengtegroei en een toename in gewicht bij baby’s die gemasseerd zijn, maar beter onderzoek in de toekomst moet duidelijkheid gaan geven over wat nu precies de gezondheidseffecten van de massage zijn. De reviewers adviseren dan vooral te letten op veranderingen in de relaties tussen de ouder en het kind (als de ouder het kind masseert), de manier waarop de massage wordt toegepast, de persoon die de massage geeft en doen verder de aanbeveling de lange termijn effecten van massage in kaart te brengen.

Er wordt vrij veel onderzoek uitgevoerd naar massage bij baby’s. Onlangs werd onderzoek op de afdeling neonatologie van het academisch ziekenhuis in Arkansas uitgevoerd naar het effect van massage op slaap bij te vroeg geboren kinderen. Dit onderzoek vond bij deze kinderen geen effect van massage op slaap, maar de massage werd slechts eenmalig uitgevoerd (Yates et al., 2014).

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Trivedi, D. (2014). Cochrane Review Summary: Massage for promoting mental and physical health in typically developing infants under the age of six months. Primary Health Care Research & Development, (Ci), 1–2. doi:10.1017/S1463423614000462.
Yates, C. C., Mitchell, A. J., Booth, M. Y., Williams, D. K., Lowe, L. M., & Whit Hall, R. (2014). The effects of massage therapy to induce sleep in infants born preterm. Pediatric Physical Therapy : The Official Publication of the Section on Pediatrics of the American Physical Therapy Association, 26(4), 405–10. doi:10.1097/PEP.0000000000000081.