Medischwetenschappelijk tijdschrift beschrijft helen met energie

8 januari 2016

Door: Fleur Kortekaas

Een leestip voor iedere hulpverlener die werkt met helende energie, is het themanummer van Global Advances in Health and Medicine. Dit nieuwe wetenschappelijk tijdschrift verkent de wetenschap van energiegeneeskunde en publiceert in haar eerste editie twaalf toonaangevende artikelen die verder ingaan op genezen met energie en ‘biofieldmedicine’.

Eeuwenlang maken geneestradities, zoals de traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda, gebruik van een vitale kracht — bij deze behandelwijzen respectievelijk chi of prana genoemd — om genezing te stimuleren en te begeleiden. De speciale uitgave van het peerreviewed tijdschrift verkent de theoretische en wetenschappelijke basis voor biofield wetenschap en levensenergie. Er is een groeiend onderzoeksveld dat zich bezighoudt met hoe energie en informatie van invloed zijn op onze gezondheid. De 12 artikelen in de speciale editie onderzoeken van het wetenschappelijk bewijs achter energetische therapieën als Healing Touch en Reiki.

‘De moderne geneeskunde heeft wonderbaarlijke vooruitgang geboekt in de afgelopen 100 jaar, maar de eenzijdige focus op ziekte is ten koste gegaan van holistische gezondheid. Voor verdere verbetering van de zorg is herstel van visie op totaal welzijn nodig’ legt Wayne B. Jonas, arts en voorzitter van het Samueli Institute uit. ‘Biofield wetenschap en energiegeneeskunde bieden mogelijkheden voor een toekomst van zorg die gezondheid en het welzijn bevordert.’

De artikelen zijn het resultaat van een conferentie over biofield wetenschap en genezing die is gehouden in San Diego, Californië in 2014 en werden gesponsord door het Samueli Institute,  de Miraglo Foundation, de Chopra Foundation en het Institute of Noetic Sciences.

Het gehele themanummer, gepubliceerd door Global Advances in Health and Medicine op 18 November is hier gratis toegankelijk.