Meetbaar Beter

15 oktober 2012

Artsen van de hartcentra van het Catharina Ziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis gaan –onder de noemer Meetbaar Beter- als eersten in Nederland systematisch inzicht geven in de uitkomsten van hun behandelingen. Daarmee verwachten de doktoren de kwaliteit van de betreffende behandelingen te verbeteren. Meetbaar Beter wil daarnaast patiënten en verzekeraars houvast bieden.

Patiëntenorganisatie De Hart&Vaatgroep noemt Meetbaar Beter een grote stap in de richting van transparante hartzorg. ‘Op de markt kun je ruiken, voelen, proeven en prijzen vergelijken’, reageert woordvoerder Hans van Laarhoven. ‘In de zorg is dat niet zo, terwijl je als patiënt toch wilt weten waar je het best behandeld kunt worden. Qua opzet, eenduidigheid en helderheid van de gegevens is Meetbaar Beter een grote stap in de richting van transparante hartzorg.’

Aan de hand van de uitkomsten van Meetbaar Beter krijgt de patiënt ondermeer inzicht in de procentuele kans op overlijden tijdens en na de operatie en de kans op een heroperatie of infectie. Naast deze medische uitkomsten wordt er in het kader van Meetbaar Beter ook gekeken naar gezondheidswinst op langere termijn en kwaliteit van leven. De methode en geselecteerde criteria zijn wetenschappelijk gevalideerd door een internationaal comité met daarin onder andere Greg Stone van Columbia University en Lars Svensson van de Cleveland Clinic.

Voor meer informatie klik hier.