Metabool Syndroom? Meer vitamine E!

9 november 2015

De biologische beschikbaarheid van vitamine E is lager bij mensen met metabool syndroom. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat mensen met metabool syndroom minder in staat zijn vitamine E te verwerken ten opzichte van mensen waarvan de suiker- en vetstofwisseling niet is verstoord (Mah et al., 2015). Mensen met metabool syndroom zouden daarom een hogere aanbeveling voor vitamine E moeten krijgen.

Bij mensen met metabool syndroom is sprake van een hogere vrije radicaaldruk en oxidatieve stress door verstoorde bloedvetspiegels. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en ruimt deze schadelijke vrije radicalen op. Het mes snijd dus aan twee kanten; de behoefte aan vitamine E is door het metabool syndroom verhoogd en juist door het metabool syndroom wordt vitamine E niet goed op peil gehouden in het lichaamsweefsel.

In de studie, uitgevoerd door Mah et al., werd de opname van vitamine E uit melk door tien patiënten met het metabool syndroom (MetS) vergeleken met de opname van vitamine E van tien normale personen. Vijftien mg natuurlijke alfa-tocoferol werd opgelost in 240 ml melk met verschillende vetgehaltes. Het vetgehalte van de melk had geen effect op de α-tocoferol niveaus in het bloed. Maar er was een aanzienlijk verschil tussen de MetS en normale deelnemers, met gemiddelde maximale α-tocoferol concentratie over de drie dagen van 2,04 en 2.73 μmol/L respectievelijk. De studie levert sterke aanwijzingen op dat patiënten met metabool syndroom een verminderd vermogen hebben vitamine E vast te houden in hun weefsels (Mah et al., 2015).

De dagelijkse aanbeveling voor vitamine E is tussen de 9 en 11 mg per dag. De inname van vitamine E uit onze voeding is in Nederland al aan de krappe kant. Daarnaast wordt aan mensen met metabool syndroom door hun overgewicht vaak het advies gegeven op te letten met de inname van vet. Vet is juist een bron van vitamine E. Uit onderzoek blijkt dat de beschikbaarheid van vitamine E ongeveer een kwart lager is dan bij gezonde mensen. Let er bij metabool syndroom dus extra op dat er een voldoende inname van vitamine E is.

Bron:
Mah, E., Sapper, T. N., Chitchumroonchokchai, C., Failla, M. L., Schill, K. E., Clinton, S. K., … Bruno, R. S. (2015). α-Tocopherol bioavailability is lower in adults with metabolic syndrome regardless of dairy fat co-ingestion: a randomized, double-blind, crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(5), 1070–1080. doi:10.3945/ajcn.115.118570