Natuurgeneeskundige reflex therapieën

3 juni 2014

Het tijdschrift Research in Complementary Medicine is een waardevolle bron van informatie voor natuurgeneeskundig therapeuten die graag op de hoogte willen blijven van wetenschappelijk onderzoek in hun vakgebied. De website van dit tijdschrift stelt een aantal wetenschappelijke publicaties gratis- via open access- beschikbaar. Zo is er een update van klinische richtlijnen bij vasten opengesteld. Een aanrader is ook het artikel over de neurologische basis voor reflex therapieën toegepast in de natuurgeneeskunde (Musial, 2013).

Deze reflextherapieën zijn verschillend van aard, maar worden geschaard onder de noemer lichaamsgerichte therapieën. Het grootste effect van deze therapieën komt tot stand via reflexsignalering via het centrale zenuwstelsel in het ruggenmerg. Het artikel beschrijft hoe cupping, massage, ritmische wrijvingen, natte pakkingen en manuele therapie werken bij chronische nek-en rugpijn.

Klik hier voor het hele artikel.
 

  Bron: Musial F. · Spohn D. · Rolke R.  Naturopathic Reflex Therapies for the Treatment of Chronic Back and Neck Pain – Part 1: Neurobiological Foundations Forsch Komplementmed 2013;20:219-224 (DOI:10.1159/000353392)