Update: PDQ-informatie over aromatherapie bij kanker (gratis beschikbaar)

6 maart 2018

PDQ (Physician Data Query) is een online-database die is ontwikkeld en wordt onderhouden door het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI). De database is ontworpen om de meest actuele, betrouwbare informatie over kanker ter beschikking te stellen van zorgprofessionals en publiek. PDQ bevat peer-reviewed samenvattingen met betrekking tot de behandeling van kanker, waaronder screening, preventie, genetica, complementaire en alternatieve geneeskunde en ondersteunende zorg.

Eind juli is het PDQ-boek over de betekenis van aromatherapie voor mensen met kanker online gepubliceerd. Het boek is gratis beschikbaar voor zorgprofessionals en bevat uitgebreide informatie over de toepassing van aromatherapie bij kanker. Het is bedoeld als hulpmiddel om artsen en therapeuten die zorgen voor kankerpatiënten te informeren en bij te staan. Het boek geeft geen formele richtlijnen of aanbevelingen voor gezondheidszorg.

De belangrijkste reviewers van het boek over aromatherapie zijn dr. John A. Beutler (National Cancer Institute), dr. Kara Kelly (Columbia University) en dr. Elena J. Ladas (Columbia University), allen lid van de PDQ® Cancer Complementary and Alternative Medicine Editorial Board. Deze redactieraad bestaat uit deskundigen op het gebied van oncologie, farmacologie, natuurlijke producten, traditionele Chinese geneeskunde, acupunctuur en homeopathie, evenals vertegenwoordigers van de patiënten. Ze komen eens per kwartaal bijeen om informatie-samenvattingen van complementaire en alternatieve therapieën voor kanker op te stellen en bij te werken. Het grootste deel van deze informatie, en meer specifieke informatie over PDQ, kan worden gevonden op de website van de NCI. (PDQ Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board, 2002a)

Update 06-02-2019:
Begin januari 2019 kwam er een update van het PDQ-boek over de betekenis van aromatherapie voor mensen met kanker, met nieuwe klinische studies. Het boek is online gepubliceerd en gratis beschikbaar voor zorgprofessionals. Het bevat uitgebreide informatie over de toepassing van aromatherapie bij kanker en is bedoeld als hulpmiddel om zorgverleners van kankerpatiënten te informeren en bij te staan. Het boek geeft geen formele richtlijnen of aanbevelingen voor gezondheidszorg.

Het hele PDQ boek over aromatherapie is hier gratis beschikbaar.

Bron
PDQ Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board, A. and C. T. E. B. (2002a). Aromatherapy and Essential Oils (PDQ®): Health Professional Version. PDQ Cancer Information Summaries. National Cancer Institute (US).