Het nieuwe werkwoord: FLUFFEN- Stand up for fitness

23 Jan, 2017

Door: Fleur Kortekaas

Gezonder leven; het is een 2017-wens voor velen. Hoeveel mensen dit voornemen oppakken, is overal om ons heen te zien. Trainingsgroepjes zijn gegroeid, de sportscholen zijn druk, op het werk zien we collega’s toch dat middagwandelingetje weer maken, kortom Nederland is doordrenkt van goede moed. Als natuurgeneeskundige wil je je cliënt versterken om hierin wind in de zeilen laten houden.

Er is, op zijn zachts gezegd, ruimte voor verbetering. Minder dan de helft van de Nederlanders haalt de beweegnorm. Zittend werken in een baan of studie is een boosdoener, evenals (geestelijk) uitgeblust op de bank hangen. Vooral het voorkomen van zitten maakt het verschil; staan en slenteren zijn gezonde alternatieven, zo meldt de Maastrichtse hoogleraar Stef Kremers 7 januari in de Volkskrant. Hij laat zijn studenten tijdens zijn colleges ieder uur vijf minuten staan. STUFF, staat er dan opeens op het scherm vooraan in de zaal: Stand up for fitness. Hij is initiatiefnemer van een project onder Groningse scholen, waarbij leerlingen staand en bewegend leren rekenen.

Je doet veel meer voor je gezondheid als je door de dag heen kleine beetjes beweegt. Wie dit jaar gaat sporten is beter af, maar de meerwaarde van al die extra beweegminuten halen het niet bij het eerste kwartier slenteren of staan. Laten we van STUFF (stand up for fitness) een nieuw werkwoord maken, schreef hij met Maastrichtse collega’s in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity (Rutten, Savelberg, Biddle, & Kremers, 2013). Dus bijvoorbeeld na een half uur vergaderen, even stuffen, is zijn motto. Of ‘good stuff’, voor onze cliënten.

Bron:
Rutten, G. M., Savelberg, H. H., Biddle, S. J., & Kremers, S. P. (2013). Interrupting long periods of sitting: good STUFF. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 10(1), 1. http://doi.org/10.1186/1479-5868-10-1

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter