Om complexe werkelijkheid het hoofd te bieden, vernieuwt de onderzoekspraktijk

26 juni 2017

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bracht onlangs het advies ‘Zonder context geen bewijs – de illusie van evidence-based practice’ uit. Henk Smid, directeur van ZonMw: ‘Evidence-based medicine heeft ons ver gebracht. De werkelijkheid is complex en daarom moeten we de onderzoekspraktijk blijven vernieuwen. De aanbevelingen die de RVS hiervoor geeft, omarmen we dan ook van harte.’

In haar advies doet de RVS verschillende voorstellen voor een verbreding van de wetenschappelijke bewijsvoering. Voor aandacht voor de context van een behandeling is veelal kwalitatief onderzoek nodig, zoals de RVS terecht stelt. Henk Smid: ‘Helaas is evidence-based medicine verenigd tot RCT (Randomized Controlled Trial) – geneeskunde’. ZonMw faciliteert de discussie over mogelijke alternatieven voor RCT’s. Een RCT is immers niet altijd nodig en bovendien niet altijd mogelijk. Vanuit de gedachte dat een onderzoeksdesign aan moet sluiten bij de vraagstelling en zo passend bewijs opleveren voor de onderzoeksvraag, is er binnen ZonMw-programma’s ruimte voor andere onderzoeksdesigns, zoals cohort studies en modelmatige studies.

Voor de natuurgeneeskunde is de systeembenadering, dus het meenemen van de context, een belangrijke pijler. We houden u derhalve op de hoogte van de betekenis van dit rapport voor onderzoek in de complementaire, integrale en natuurlijke zorg.

Het complete rapport ‘Zonder context geen bewijs’ is te hier vinden/downloadbaar.

Bron: ZonMw