Onderzoek naar invloed meditatie ‘Iceman’ op immuunsysteem

14 augustus 2012

De vroege opsporing van reuma en verbeterde behandelingen zijn de belangrijkste doelen van 11 nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die het Reumafonds financiert. Uit een speciaal budget wordt een bijzonder onderzoek gesteund naar de manier waarop ‘Iceman’ Wim Hof zijn immuunsysteem beïnvloedt.

Wim Hof (53) heeft zijn lichaam getraind om het in extreem koude omstandigheden te laten functioneren. Hij heeft daardoor de bijnaam ‘Iceman’ gekregen. In een eerder onderzoek aan het UMC St Radboud in Nijmegen kreeg Wim Hof een dood deel van een bacterie ingespoten, dat het immuunsysteem aan het werk zet. Door zijn meditatietechnieken lijkt ‘Iceman’ in staat zijn immuunsysteem te beïnvloeden. Er werden opmerkelijk weinig ontstekingseiwitten in zijn bloed gevonden.

Gezonde vrijwilligers
In het nieuwe onderzoek in Nijmegen zal Wim Hof zijn technieken aanleren aan een groep gezonde vrijwilligers. Hierna wordt het bacterie-experiment herhaald, zowel bij getrainde als ongetrainde vrijwilligers. Dit experiment moet laten zien of het immuunsysteem inderdaad te beïnvloeden is door concentratie of meditatie en of deze techniek eenvoudig is aan te leren. Dan zou het kunnen leiden naar nieuwe behandelmethoden bij auto-immuunziekten zoals reuma.

Bron: www.reumafonds.nl