Over leven met stralingsovergevoeligheid

10 mei 2010

Het is heel gemakkelijk je oordeel klaar te hebben over de bijzonderheden van iemand anders waar je zelf totaal geen last van hebt. Dat is de ervaring van Ria Luttikhold (52) en Alice Lentjes (54) die beiden overgevoelig zijn voor verschillende soorten straling. ‘Het zit tussen de oren,’, ‘aanstellerij,’ ‘ze heeft weer wat’ zijn kreten die zij vaak over zich heen hebben gekregen. Ria kreeg zelfs van familie te horen dat ze er niet meer over mocht praten en ook is ze er een paar vriendinnen door kwijtgeraakt. Alice kent dat probleem ook: “Je komt terecht in een sociaal isolement,”

vertelt ze, “niet alleen omdat mensen je niet begrijpen, maar ook omdat je vaak onwel wordt in openbare gelegenheden vanwege de straling of van DECT-telefoons als je ergens op visite gaat. Zelfs boodschappen doen kan een probleem zijn als er veel straling in een winkel is of er een groot aantal mensen rondloopt met hun mobieltje in de aanslag.” Ze hebben allebei al veel maatregelen genomen en verschillende therapieën en middelen geprobeerd, maar nog altijd geen afdoende oplossing voor hun probleem gevonden.

Het volledige artikel ‘Over leven met stralingsovergevoeligheid’ kunt u lezen in de mei-editie van het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige (2/10).