Overgewicht is erfelijk

17 juni 2015

In een publicatie in het bekende tijdschrift Nature is het werk van 2101 onderzoekers naar de genetische oorsprong van overgewicht gepresenteerd.

Obesitas is erfelijk en predisponeert voor vele ziekten. Om de genetische basis van obesitas beter te begrijpen, voerden onderzoekers een meta-analyse uit naar reeds uitgevoerde genoom-studies en de Metabochip studies. In totaal werd het genetisch materiaal van 339.224  personen betrokken in een meta-analyse over deze twee gezamenlijke onderzoeksprojecten naar de relatie tussen genen en lichaamsmassa (BMI).

Deze meta-analyse identificeert 97 voor BMI-geassocieerde locaties van genen die predisponeren voor obesitas, 56 daarvan zijn nieuw. Vijf verschillende locaties van genen konden overtuigend in verband worden gebracht met verstoorde metabole signalen die leiden tot obesitas.

Onderzoekers berekenden de variatie in lichaamsgewicht die aan erfelijkheid is toe te rekenen als groter dan 20%. Analyse van biochemische reacties in het lichaam toont aan dat de rol van het centrale zenuwstelsel bij de gevoeligheid voor obesitas groot is. Genen betrokken bij de synaps, de signaalfunctie van glutamaat, insulineafgifte, energiehuishouding en vetstofwisseling lijken bovendien in belangrijke mate betrokken te zijn bij de gevoeligheid voor overgewicht (Locke et al., 2015).

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Locke, A. E., Kahali, B., Berndt, S. I., Justice, A. E., Pers, T. H., Day, F. R., … Speliotes, E. K. (2015). Genetic studies of body mass index yield new insights for obesity biology. Nature, 518(7538), 197–206. doi:10.1038/nature14177