Registeren van patiëntgegevens levert ‘best-practices’

03 Mar, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Bravewell is een Amerikaanse organisatie die zich inzet om integrale geneeskunde voor een breed publiek toegankelijk te maken. In 2013 zijn ze het project PRIMIER (Patients Receiving Integrative Medicine Interventions Effectiveness Registry) gestart. Dit is een online register waarin patiëntgegevens van mensen die een integrale behandeling ondergaan verzameld worden.

Patiënten registreren zich online en doorlopen een aantal vragenlijsten om hun gezondheidstoestand in kaart te brengen. De vragenlijsten meten kwaliteit van leven, pijn, depressie, vermoeidheid en fysiek functioneren. Deze gegevens, gegroepeerd per gezondheidstoestand, zijn makkelijk te koppelen aan hun behandelgegevens, welke door de therapeut bijgehouden worden in PRIMIER.

Door het register worden behandelingen en het effect van behandelingen op eenzelfde wijze geregistreerd, gemeten en in kaart gebracht. Zo zijn deze gegevens gemakkelijker te analyseren. Een beeld ontstaat van de werking van de integrale benadering in de praktijk en de beste benaderwijzen (‘best practices‘) kunnen worden geïdentificeerd.

In totaal doen 14 integraal werkende gezondheidsklinieken mee aan PRIMIER. Gedurende 24 maanden wordt de gezondheid van patiënten herhaaldelijk gemeten. Het is de bedoeling om patiënten uiteindelijk 10 jaar lang te volgen. Onderzoekers gaan vergelijken wat de impact is van verschillende integrale therapieën op de patiënt. Zo vormt PREMIER het kader voor het ontdekken van de ‘best practices’ van integrale geneeskunde.

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Dusek JA, Abrams DI, Roberts R, Griffin KH, Trebesch D, Dolor RJ, et al. Patients Receiving Integrative Medicine Effectiveness Registry (PRIMIER) of the BraveNet practice-based research network: study protocol. BMC Complement Altern Med [Internet]. BMC Complementary and Alternative Medicine; 2015;16(1):53. Available from: http://www.biomedcentral.com/1472-6882/16/53

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter