Rozegeur verlicht menstruatiepijn

27 Oct, 2014

Veel (jonge) vrouwen kampen met maandelijks terugkerende menstruatiekramp. Deze zogenaamde primaire dysmenorroe is de meest voorkomende gynaecologische klacht onder vrouwen. Vrouwen zoeken daarbij naar, bij voorkeur natuurlijke, manieren om hier zelf wat aan te kunnen doen. Onderzoek uit Iran toont aan dat bij menstruatieongemak buikmassage met rozenolie zo’n natuurlijke manier is voor pijnverlichting.

Buikmassage met amandelolie, verrijkt met etherische olie van de roos (Rose damascene), is effectief bij menstruatiepijn. Uit het Iraanse onderzoek blijkt een toegevoegd pijnstillend effect bij gebruik van de etherische olie van de roos, ten opzichte van buikmassage met alleen amandelolie of uitsluitend buikmassage zonder olie.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 75 vrouwelijke studentes die maandelijks last hadden van menstruatiepijn. De studentes werden over drie vergelijkbare groepen verdeeld. Eén groep paste na instructie zelf buikmassage met rozenolie toe, één groep met amandelolie en één groep met uitsluitend buikmassage zonder olie. De ernst van de menstruatiepijn werd door iedere vrouw bij aanvang en aan het einde van de studie met een rapportcijfer op een schaal van 0 tot 10. Gedurende de eerste cyclus werd een verschil in pijn tussen de drie groepen gemeten, maar dit verschil was niet significant (p > 0.05). Bij de tweede cyclus werd dit verschil tussen de groepen weer geobserveerd, dit keer was het verschil tussen de groepen wel significant. Rozenolie verbeterde de pijn beter dan buikmassage met amandelolie (p=0,003), en beter dan buikmassage zonder olie (p=0,000).

Onderzoekers van de Universiteit van Teheran concluderen dat buikmassage met etherische olie van de roos een groter pijnstillend effect heeft dan buikmassage met uitsluitend amandelolie bij vrouwen met menstruatiekramp (Sadeghi Aval Shahr, Saadat, Kheirkhah, & Saadat, 2014).

Bron:
Sadeghi Aval Shahr, H., Saadat, M., Kheirkhah, M., & Saadat, E. (2014). The effect of self-aromatherapy massage of the abdomen on the primary dysmenorrhoea. Journal of Obstetrics and Gynaecology: The Journal of the Institute of Obstetrics and Gynaecology, 1–4. doi:10.3109/01443615.2014.958449

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter