Sinaasappelgeur verlicht spanning gedurende de bevalling

13 augustus 2014

Met de zomer in de lucht nieuws over de geur van sinaasappels. Onderzoek toont aan dat deze geur spanning verlicht bij de vrouw gedurende de bevalling.

Sinaasappelessence draagt van oorsprong warmte, blijheid en frisse onbezorgdheid over (Fischer- Rizzi, 1993). De aroma-therapeutische toepassing van de sinaasappel (Citrus aurantium) is breed. De etherische olie van de schil van de sinaasappel helpt onder andere bij kramp door nervositeit.

Onderzoekers van de afdeling Verloskunde van de Universiteit van Teheran hebben vanwege deze eigenschappen van de etherische olie van de sinaasappel haar werking onderzocht op angst en nervositeit gedurende de eerste fase van de bevalling. Als sinaasappelgeur bij kon dragen aan een staat van kalmte bij de vrouw; zou de bevalling vergemakkelijkt kunnen worden.

Vrouwen (n= 126) ontvingen bij aanvang van de bevalling iedere dertig minuten ofwel een gaasje op de kraag met sinaasappelessence of wel een geurloos gaasje op de kraag. In kaart werd gebracht hoeveel nervositeit de vrouwen zelf ervoeren bij een ontsluiting van 3-4 en 6-8 cm. De vrouwen werden gevolgd tot het moment van de komst van het kindje. De APGAR scores van het kindje werden bovendien geregistreerd.

Resultaten tonen een significant verschil aan in angst tussen de groep die placebo ontving en de groep die ondersteund werd met aromatherapie in beide fasen van de ontsluiting. Omdat geen verschil in APGAR scores van de baby’s werd gemeten, concluderen onderzoekers dat het gebruik van deze essence gedurende de bevalling veilig is voor de foetus en de baby (Namazi, M. 2014).

Klik hier voor het gehele artikel.
 
Bronnen:
Hemelse Geuren- de toepassing van plante-essences en hun werking op lichaam en ziel. Susanne Fischer- Rizzi. Uitgeverij De Driehoek Amsterdam 1993.
Namazi, M., Amir Ali Akbari ,S. Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5.