Speel je heel met de weerelementen!

28 november 2011


Nieuw voor Kinderen van Nu:

Opgroeiende kinderen krijgen allemaal te maken met – soms hevige – emoties. Wanneer die emoties vervolgens onderdrukt worden, kunnen die veel schade aanrichten. Daarom is het van belang dat jongeren zich van hun gevoelens bewust worden. Het durven voelen van verschillende gemoedstoestanden zorgt ervoor dat zowel de positieve als negatieve ‘storingen’ in goede banen geleid worden. Zo wordt het ontdekken en beleven van de gevoelswereld een boeiend avontuur.

‘Weerberichtjes’ helpen om de innerlijke beleving in beeld te brengen. 52 ronde kaartjes met tekeningen en woorden laten zien hoe het weer kan zijn. Buiten én binnen, in hunzelf: een zonnig humeur, een sombere stemming of een razende storm, het komt allemaal voorbij. ‘Weerberichtjes’ zijn metaforen die jongeren in staat stellen om zonder oordeel zowel hun zon- als hun schaduwkanten te (h)erkennen. Net als het weer kennen ‘Weerberichtjes’ geen vaste regels, waardoor zowel opvoeders als begeleiders ze naar eigen inzicht kunnen inzetten. Denk daarbij aan: creatieve (spel)therapie, weerbaarheidstraining en kinderyoga. Maar de kaartjes doen ook goed dienst als opening voor een gesprek of richtlijn voor een activiteit. Het bijbehorende werkboek biedt bij alle 52 kaartjes vragen, (teken) opdrachten, spelsuggesties en visualisaties om de gevoelsbeleving te uiten en te verwerken. Kinderen leren dat buien natuurlijk zijn en dat perioden komen en gaan, net als de wolken in de lucht. Als emoties kunnen stromen, komen kinderen in een gezond klimaat tot bloei.

Door te werken en spelen met ‘Weerberichtjes’ komen gedachten en reacties van kinderen aan het licht. De opdrachten maken de eigen kracht zichtbaar: de regen is niet tegen te houden, maar je kunt wel een paraplu meenemen, of lekker in de plassen stampen! Het opkomende besef bij kinderen dat ze emoties ervaren, maar die emoties niet zijn, werpt een nieuw licht op hun gevoelsleven. En dat geeft lucht . . .

Het kaartendoosje en het werkboek, beide ‘Weerberichtjes’ getiteld, zijn te bestellen bij uitgeverij Ankh-Hermes: www.ankh-hermes.nl. Voor meer informatie en workshops, zie www.weerberichtjes.com.