Tocotrienolen beperken schade na beroerte

08 Jan, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Het Linus Pauling Institute (LPI) aan de Universiteit van Oregon in Corvallis is een ‘hotspot’ als het om voedingsonderzoek naar micronutriënten gaat. Daar waar vroeger het Instituut van Linus Pauling vooral afhankelijk was van giften van particulieren, ontvangt het kenniscentrum nu jaarlijks 5 miljoen dollar aan onderzoeksgeld van de Amerikaanse gezondheidsdienst. Ieder jaar worden in een ‘Diet and Optimum Health’ congres nieuwsfeiten uit dit voedingsonderzoek gepresenteerd. De winternieuwsbrief van het LPI vat de interessantste lezingen samen.

In een van de lezingen presenteerde Chandan Sen van de Ohio State Universiteit resultaten van zijn onderzoekswerk naar de bescherming van tocotriënolen tegen zenuwschade na een beroerte. Tocotriënolen  zijn vitamine E-achtige verbindingen die je aantreft in haverzemelen, noten, tarwe, palmolie en maïs.

‘Het is opvallend dat natuurlijke vitamine E (alfa-tocoferol) deze beschermende werking voor zenuwcellen niet heeft’, zei Chandan Sen, ‘Sterker nog; onlangs toonde mijn groep veodingswetenschappers aan waarom hoge doses natuurlijke vitamine E na een beroerte eerder kwaad dan goed doen’ (Khanna et al., 2015).

Tocotriënolen kennen een duurzame werking omdat ze zijn opgeslagen in vetweefsel en na verloop van tijd  worden vrijgegeven. Sen verklaart dat de heilzame werking van met name de alfa- tocotriënolvorm door verschillende mechanismen tot stand komt. Ze ondersteunt bloedvatvorming, ze remt neurodegeneratie, bevordert de aanmaak van voor zenuwweefsel gunstige groeifactoren en verbetert de bloedtoevoer naar beschadigde hersengebieden. Sen hoopt op een volgend congres de resultaten van zijn in 2013 gestarte studie te presenteren. Hierin wordt het effect van de alfa tocotriënolvorm getest bij patiënten met een hoog risico op een beroerte (Park et al., 2011).

De nieuwsbrief met het verslag van de lezingen op het congres is hier in te zien.

Bron:
Khanna, S., Heigel, M., Weist, J., Gnyawali, S., Teplitsky, S., Roy, S., … Rink, C. (2015).  Excessive α-tocopherol exacerbates microglial activation and brain injury caused by acute ischemic stroke.FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 29(3), 828–36. doi:10.1096/fj.14-263723
Park, H.-A., Kubicki, N., Gnyawali, S., Chan, Y. C., Roy, S., Khanna, S., & Sen, C. K. (2011). Natural vitamin E α-tocotrienol protects against ischemic stroke by induction of multidrug resistance-associated protein 1. Stroke; a Journal of Cerebral Circulation, 42(8), 2308–14. doi:10.1161/STROKEAHA.110.608547

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter