Verbeterde methylering bij ouderen door extra foliumzuur en vitamine B12

19 Nov, 2015

Homocysteine is een voor de gezondheid ongunstig tusseneiwitproduct in de omzetting van methionine in voor het lichaam bruikbare bouwstenen. Methylering is het biochemische proces dat onder andere zorg draagt voor het verwerken van gifstoffen, het activeren van enzymen en de duplicatie van ons erfelijk DNA. Veel homocysteine in het bloed is een teken dat dit proces van methylering niet vlekkeloos verloopt. Foliumzuur en vitamine B12 zijn goede methyldonoren en helpen daarbij de methylering. Hoog homocysteine is in verband gebracht met een hoger risico op botontkalking.

Voedingswetenschappers van de Universiteit van Wageningen, de Erasmus Universiteit van Rotterdam en het EMGO Instituut van het VU Medische centrum in Amsterdam volgden een groep van drieduizend ouderen in de zogenaamde B-PROOF studie over een periode van twee jaar. De ouderen (tussen de 65-75 jaar) hadden een licht verhoogde homocysteinespiegel (≥ 12 μmol/L). Het onderzoek bestudeerde de relatie tussen het risico op osteoporose, niveaus van homocysteïne en de invloed van foliumzuur en vitamine B12 op homocysteïne en het risico op botontkalking (Kok et al., 2015).

Uit het onderzoek blijkt dat deze vitamines het risico op botontkalking niet beïnvloeden. Maar onderzoekers hebben verder gekeken naar de effecten van methylering op het DNA.

Bij een kleinere groep ouderen (n=87) van de B-proof studie is heel precies gekeken of extra vitamine B12 (500 mcg. per dag) en extra vitamine B11 (400 mcg per dag) methylering van erfelijk materiaal veranderde. Onderzoekers vinden verschillende verbanden op de methylering van genen door deze dagelijkse inname van extra vitamines. Onder andere op genen die te maken hebben met carcinogenese en de embryonale ontwikkeling. Het is op dit moment onduidelijk wat de betekenis is van deze veranderingen.
 
Het gehele artikel is hier te downloaden. 
 
Bron:
Kok, D. E. G., Dhonukshe-Rutten, R. A. M., Lute, C., Heil, S. G., Uitterlinden, A. G., van der Velde, N., … Steegenga, W. T. (2015). The effects of long-term daily folic acid and vitamin B12 supplementation on genome-wide DNA methylation in elderly subjects. Clinical Epigenetics, 7, 121. doi:10.1186/s13148-015-0154-5

 

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter