Vitamine C bevordert remyelinisatie van zenuwbanen

6 maart 2018

In het medische tijdschrift Glia beschrijven onderzoekers van de Universiteit van Shanghai hun experiment met vitamine C (Guo, Suo, Cui, Yuan, & Xie, 2018). Vitamine C bleek in vivo de aanmaak van myeline te versterken. Bij een aantal neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder multiple sclerosis, is deze aanmaak om onduidelijke redenen gehinderd.

Oligodendrocyten zijn een type gliacellen, met als belangrijkste functie het myeliniseren van zenuwceluitlopers (axonen). Zij vormen de daarvoor benodigde myeline. De myelineschede rondom zenuwbanen draagt zorg voor het correct en sneller doorgeven van de zenuwimpuls. Gebleken is dat vitamine C de omzetting van bouwstoffen naar myeline enorm versnelt en in die zin is het ook actief bij herstelprocessen van beschadigde myelineschedes.

Bovendien verhinderde vitamine C de verdere afbraak van myeline. Beide functies staan los van de bescherming die vitamine C als antioxidant biedt. Onderzoekers stellen dat vitamine C een veilig en nuttig middel zou kunnen zijn om demyelinisatie te vertragen en remyelinisatie te bevorderen (Guo et al., 2018).

Bron:
Guo, Y.-E., Suo, N., Cui, X., Yuan, Q., & Xie, X. (2018). Vitamin C promotes oligodendrocytes generation and remyelination. Glia.