Vitaminetekort vanwege gebruik anti-epileptica

6 maart 2018

Chronisch geneesmiddelgebruik kan leiden tot een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Zo is het bij gebruik van maagzuurremmers van belang om de mineralen calcium en magnesium aan te vullen. Sinds een aantal jaren zijn er ook zorgen over de verhoogde behoefte aan foliumzuur en vitamine B12 bij het gebruik van specifieke anti-epileptica. Deze anti-epileptica interfereren met het metabolisme van beide vitaminen en gebruik van de medicijnen zou op termijn tot neuropathie kunnen leiden.

Aan de Universiteit van Birmingham is onlangs onderzoek verricht naar dit verband bij 52 patiënten die al geruime tijd anti-epileptica gebruikten (Cahill, McCorry, Soryal, & Rajabally, 2017). Vijftien procent van de deelnemers had last van neuropathie. Een groot deel van de patiënten had een lage foliumzuur- en vitamine B12-status. Beide deficiënties stonden in verband met de neuropathie, terwijl de neuropathie in verband stond met het langdurig gebruik van anti-epileptica. Onderzoekers attenderen de medische gemeenschap er daarom op bij dit type medicatie de vitamine B11- en B12-status goed in de gaten te houden en te suppleren wanneer nodig.

Bron
Cahill, V., McCorry, D., Soryal, I., & Rajabally, Y. A. (2017). Newer anti-epileptic drugs, vitamin status and neuropathy: A cross-sectional analysis. Revue Neurologique, 173(1–2), 62–66.