Voeding en leefstijl prominentere plek in geneeskundecurriculum en behandelrichtlijnen

24 Jul, 2017

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen hebben in opdracht van ZonMw de actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten gebundeld. In de kennissynthese gaan ze in op voedingsadviezen in behandelrichtlijnen en de toepassing van voedingsadviezen in de reguliere zorg. Ook worden barrières benoemd die effectieve inzet van dieetbehandelingen in de weg staan. De onderzoekers geven aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk.

De onderzoekers concluderen dat voeding een prominentere plaats in de behandeling van chronische ziekten verdient. Om dit te bereiken is meer aandacht nodig voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. De rol en expertise van de diëtist moet hierin ook worden meegenomen.

Er zijn meer signalen waaruit blijkt dat er aandacht is voor voeding in de behandeling van ziekten. Op het Arts en Voeding Congres 2017 zijn ook nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo gaat de Vereniging Arts en Voeding, Voeding Leeft en VWS met een aantal artsen, onder wie prof. Jaap Seidell en prof. dr. Hanno Pijl een plan maken om voeding en leefstijl een prominente plek in het geneeskundecurriculum te geven. Na de zomer zal hier een eerste bijeenkomst voor worden georganiseerd.

De hele kennissynthese is hier beschikbaar.

Meer informatie over de initiatieven van arts en voeding (waaronder het komende groentecongres), treft u op de website www.artsenvoeding.nl

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter