Voeding in plaats van medicijn bij COPD

12 Jun, 2017

Dr. Alie de Boer, voedingswetenschapper aan het University College Venlo van de Universiteit Maastricht, publiceerde onlangs in het toonaangevende International Journal of Food Sciences and Nutrition een artikel waarin ze op basis van uitgebreid literatuuronderzoek kon aantonen dat de specifieke voedingsstoffen Omega 3 vetzuren en vitamine E een rol kunnen spelen bij de aanpak van chronische ontstekingsziekten in de longen, zoals astma, COPD en auto-immuunziekte sarcoïdose. Alie de Boer: ‘Het medicijngebruik in deze alsmaar groeiende patiëntengroep is vaak intensief en langdurig. Gevolg is dat patiënten resistentie opbouwen en last krijgen van bijwerkingen. De inzet van voedingsstoffen of supplementen in combinatie met de juiste medicatie zou een enorme stap voorwaarts zijn. Hier liggen kansen.’ (de Boer, van de Worp, Hageman, & Bast, 2017).

De paper met een compleet overzicht van alle orthomoleculaire stoffen en hun invloed op COPD is hier te vinden.

Bron:
de Boer, A., van de Worp, W. R. P. H., Hageman, G. J., & Bast, A. (2017). The effect of dietary components on inflammatory lung diseases – a literature review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 1–17.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter