Helpt curcumine bij leververvetting?

04 Feb, 2019

Leververvetting (NAFLD) komt veel voor. Er is geen medicijn beschikbaar om het te genezen, maar het is een omkeerbaar proces. De lever heeft een herstellend vermogen. Voor veel mensen betekent dit een aanpassing van leefstijl en voedingsgewoonten. Uit een recente systematische review met meta-analyse blijkt dat geelwortel bij patiënten met leververvetting leverwaardes verbetert en zo van aanvullende betekenis kan zijn in de bevordering van leverherstel.

ALAT en ASAT zijn enzymen die hoofdzakelijk voorkomen in levercellen. Als die cellen beschadigd zijn, lekken de enzymen weg uit de lever en ontstaat er een verhoogd gehalte van deze enzymen in het bloed. Een dergelijk verhoogd gehalte in het bloed wijst dus op een beschadiging van de lever. Wetenschappers van de Universiteit van Iran analyseerden alle studies naar het effect van curcumine op de leverenzymen ALAT (serum alanineaminotransferase) en ASAT (serum aspartaataminotransferase) op niet alcoholische leververvetting bij patiënten met NAFLD.

In de eindanalyse nam men zes RCT-studies mee. Geelwortelsuppletie verminderde ALAT- en ASAT-waardes op significante en klinisch relevante wijze. Het grootste effect werd gezien bij de studies die van korte duur waren: minder dan drie maanden van gebruik. De doseringen in deze studies varieerden van 80 mg tot 3000 mg geelwortel per dag. De curcumine-extracten verschilden van elkaar in extractiemethode. Het beste medicijn voor leververvetting is op dit moment leefstijl. Op basis van deze systematische analyse blijkt een rol te zijn weggelegd voor curcumine.

Meer over de lever vindt u in editie 5/2018 van OrthoFyto.

Bron
Reza Goodarzi Kamran Sabzian Farideh Shishehbor Anahita Mansoori. Does turmeric/curcumin supplementation improve serum alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase levels in patients with nonalcoholic fatty liver disease? A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy Research: 17 January 2019

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter