Migraine

1 oktober 2018

Voedingswetenschappers van de Universiteit van Parijs verrichten bevolkingsonderzoek naar de relatie tussen migraine en de inname van macronutriënten. Onlangs publiceerden zij hun bevindingen in het tijdschrift Nutrients. Het onderzoek betrof het NutriNet-Santé-cohort waar 8.042 mannen en 23.728 vrouwen aan deelnemen.

Mannen met migraine gebruikten meer vet en minder eiwit in verhouding tot mannen zonder hoofdpijn en mannen zonder migraine. Bij vrouwen met migraine lag de inname van vet en koolhydraten (iets) hoger ten opzichte van vrouwen zonder hoofdpijn en vrouwen zonder migraine.

De inname van macronutriënten zou een trigger kunnen zijn voor migraine. De verrassende conclusie van dit bevolkingsonderzoek is dat met betrekking tot migraine mannen en vrouwen anders reageren op voeding. De onderzoekers adviseren hier rekening mee te houden in het voedingsadvies bij migraine.

Bron:
Andreeva VA, Szabo de Edelenyi F, Druesne-Pecollo N, Touvier M, Hercberg S, Galan P. Macronutrient Intake in Relation to Migraine and Non-Migraine Headaches. Nutrients. 2018 Sep 15;10(9). pii: E1309.