Nationale Week Zonder Vlees een succes

16 Mar, 2020

Vorige week was het de Nationale Week Zonder Vlees. Heeft u meegedaan? Of eet u altijd al zonder vlees? Meer dan 30.000 mensen namen deel aan deze week. Hierdoor werd meer dan 23.000 kilo minder vlees gegeten.

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De landelijke campagne werd breed gedragen door diverse partners uit de voedselindustrie. Samen vinden zij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen ze een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten.

Dat plantaardig eten niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid werd onlangs weer bevestigd; in de Taiwanese Tzu Chi Health Study (cohort 1, n = 5050) en de Tzu Chi Vegetarian Study (cohort 2, n = 8302), bleken zeer gunstige effecten van een vegetarisch eetpatroon.

In cohort 1 hadden vegetariërs (vs. niet-vegetariërs) een lager risico op een ischemische beroerte (hazard ratio [HR], 0,26; 95% betrouwbaarheidsinterval [CI], 0,08-0,88). In cohort 2 hadden vegetariërs (vs. niet-vegetariërs) een lager risico op een algemene beroerte (HR, 0,52; 95% CI, 0,33-0,82), ischemische beroerte (HR, 0,41; 95% CI, 0,19-0,88), en een hemorragische beroerte (HR, 034; 95% CI, 0,12-1,00).

Bronvermelding:
Chiu THT, Chang HR, Wang LY, Chang CC, Lin MN, Lin CL Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan. Neurology. 2020 Feb 26. pii: 10.1212/WNL.0000000000009093.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter