‘Voedingssupplementen zijn geldverspilling’

19 december 2013

Vorige week stonden in o.a. de Volkskrant en de New York Times artikelen die zeiden dat voedingssupplementen geldverspilling zijn. We kunnen ons voorstellen dat jij, als natuurgeneeskundig therapeut, vragen krijgt over deze ‘wetenschappelijke’ beweringen. Daarom vroegen we onze relaties naar hun reactie. Wellicht dat jij iets hebt aan hun reacties.
 
Danny Digneffe, directeur van Energetica Natura, reageerde als volgt: ‘We moeten ons allereerst de vraag stellen waarvoor voedingssupplementen dienen, namelijk om het dieet aan te vullen. Men mag niet verwachten dat voedingssupplementen een heleboel chronische ziekten gaan genezen. Ze maken daarentegen ongetwijfeld strategisch deel uit van een gezonde levensstijl.

In de berichtgeving zien we duidelijk een nieuwe drieste aanval op voedingssupplementen die als enig doel heeft om zelfs de bewezen voordelen van supplementen als onbestaande af te doen. Er wordt met geen woord gerept over de talloze studies die het nut van voedingssupplementen bevestigen!

De auteurs insinueren dat eenieder een volledig en gezond dieet tot zich neemt, geen stress ervaart en voldoende beweging heeft. Als we even rondom ons kijken weten we dat de werkelijkheid een heel ander beeld laat zien.

Wij zeggen ook ‘stop’! Stop met het negeren van wetenschappelijk onderzoek dat de waarde en het nut van supplementen aantoont. Stop met mensen bang te maken voor risico’s die aantoonbaar niet bestaan. Stop met het voeren van slecht opgezette nutritionele onderzoeken die als enig doel hebben om voedingssupplementen in een slecht daglicht te plaatsen!

Het NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten, schreef: 'Vitamines en mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid, supplementen hebben hierin een rol. In het blad “Annals of Internal Medicine” van december 2013 zijn 3 artikelen geplaatst en een editorial van de uitgevers die in de internationale pers groot opgepikt zijn. Met name de kop van de editorial suggereert dat vitamine- en mineraalsupplementen geen gezondheidseffecten hebben. NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten zoals vitamine- en kruidenpreparaten, vindt dit ronduit misleidend.

Het gaat voorbij aan de feiten dat de Europese Commissie vele gezondheidseffecten voor vitamines en mineralen wetenschappelijk bewezen vindt en communicatie daarover in Europa toestaat. En dat uit voedselconsumptiepeilingen blijkt dat slechts twee procent van de Nederlanders eet volgens de richtlijnen van de gezonde voeding voor twee ons groente en twee stuks fruit. Er is daadwerkelijk een deel van de Nederlandse bevolking die te weinig binnenkrijgt van diverse vitamines en mineralen.'

Klik hier voor het gehele persbericht van het NPN