We gaan op reis en nemen mee…

12 november 2010

“Onze zoon wil een grote reis gaan maken. Daarvoor zal hij waarschijnlijk allerlei reisvaccinaties moeten nemen tegen bijvoorbeeld malaria, hepatitis A, DTP en misschien nog andere. De Nederlandse
Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) gaat vooral over inentingen bij baby’s, maar hoe zit dat met reisvaccinaties bij mensen van bijvoorbeeld 19 jaar? Wat gebeurt er dan in je lijf en hoe schadelijk is dat? Misschien niet meteen merkbaar, maar op de lange duur toch een ondermijning van je gezondheid. Of niet? Graag zou ik daar meer over willen weten.”

Ga naar het uiterste puntje van Alaska en u komt Nederlanders tegen. Of bivakkeer in de jungle van Afrika en bij het vuur hoort u Nederlands. Hollanders zijn al sinds eeuwen een ondernemend volk dat overal ter wereld een mogelijkheid heeft gevonden te wonen, te werken en vooral te reizen. Aan de andere kant lijkt het alsof de wereld elke dag een beetje kleiner wordt en huisvest Nederland een grote mengeling aan mensen uit diverse landen en culturen. Reizen is spannend, het geeft nieuwe inzichten, zorgt voor mooie ontmoetingen en plaatjes. Helaas kan een reis ook narigheid met zich meebrengen in de vorm van ziekte, ongelukken en algeheel ongemak.

Het volledige artikel kunt u lezen in VNGK editie 3/10.