Acupressuur voor kinderen met kanker

20 januari 2020

Onlangs publiceerden onderzoekers van het Osher Center for Integrative Medicine en de Universiteit van San Francisco in het tijdschrift Global Advances in Health and Medicine kwalitatief onderzoek naar hoe kinderen die behandeld werden voor kanker, acupressuur ervaarden. Hun behandelaren en mantelzorgers werden ook gevraagd naar hun bevindingen.

Bij de acupressuurbehandeling werd specifiek nadruk gelegd op de helende werking van aanraking. De behandeling werd ingezet om de klachten ten gevolge van de behandeling tegen kanker op te vangen. Acupressuur stimuleert het helend vermogen van het lichaam via een energetische prikkel, door aanraking en massage van acupunctuurpunten. Professionele acupuncturisten trainden mantelzorgers van de kinderen, zodat zij de acupressuurbehandeling konden geven.

Acupressuur bleek als waardevol te worden ervaren in de behandeling van de klachten van kinderen die een kankerbehandeling ondergingen. Bovendien verhoogde de behandeling het algemeen welzijn van zowel de kinderen, hun mantelzorgers en de zorgprofessionals. Acupressuur bracht symptoomverlichting, lichamelijke ontspanning en bood het kind rustgevende aanraking, waardoor de mantelzorger ook opluchting en ontspanning kon ervaren.

De complete tekst is hier beschikbaar.

Bronvermelding:

Hu, H., Shear, D., Thakkar, R., Thompson-Lastad, A., Pinderhughes, H., Hecht, F. M., & Lown, E. A. (2019). Acupressure and Therapeutic Touch in Childhood Cancer to Promote Subjective and Intersubjective Experiences of Well-being During Curative Treatment. Global Advances in Health and Medicine, 8, 216495611988014.