Aromatherapie en mindfulness verzachten klachten bij postmenopauzale vrouwen

09 Jan, 2023

In de menopauze krijgen veel vrouwen last van mentale gezondheidsproblemen. Hoe kunnen deze klachten worden verlicht? In een studie is onderzocht wat het effect is van essentiële olie met lavendel-bergamot bij postmenopauzale vrouwen met seksuele disfunctie, onrustige gevoelens en depressieve klachten.

Aan deze gecontroleerde, gerandomiseerde trial deden 132 postmenopauzale vrouwen mee. Zij werden ingedeeld in vier groepen: aromatherapie-standaardzorggroep, mindfulness-placebogroep, aromatherapie-mindfulnessgroep en standaardzorg-placebogroep. De deelnemers inhaleerden acht weken lang drie keer per dag twee of drie druppels van de essentiële olie of kregen een placebo. Verder deden de deelnemers uit de mindfulnessgroepen aan acht sessies mee.

Uit de trial bleek dat de vrouwen in de aromatherapie-mindfulnessgroep een significante verbetering van hun seksueel functioneren lieten zien. Verder bleek de score op angst en bezorgdheid na de interventieperiode verminderd in de aromatherapie-standaardzorggroep. Bij de aromatherapie-mindfulnessgroep was dit acht weken later ook het geval. De score op depressieve gevoelens was na de interventie significant lager in de aromatherapie-standaardzorggroep.

De onderzoekers concluderen dat mindfulness en aromatherapie beide effectieve therapieën kunnen zijn om de seksuele functie te verbeteren en menopauzale angsten en bezorgdheid te verminderen. Mindfulness verbeterde vooral de seksuele functie, terwijl aromatherapie met name angsten en depressie verminderde.

Bronvermelding:
Mojtehedi, M. et al. Effect of Aromatherapy with Essential oil of Lavandula Angustifolia Mill- Citrus Bergamia and Mindfulness-Based Intervention on Sexual Function, Anxiety, and Depression in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial with Factorial Design. Iran J Nurs Midwifery Res. 2022 Sep 14;27(5):392-405.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter