Ayurveda, onderzoek en plaats in de gezondheidszorg

10 december 2018

Gezondheidswetenschappelijk onderzoek met betrekking tot ayurveda vindt met name in India plaats. Ontwikkelingen in dit vakgebied zijn te volgen door met de zoekterm ayurved* te zoeken in PubMed, of de andere twee medisch-wetenschappelijke databases DHARA online of AYUSH te bezoeken. Het is voor zorgprofessionals in de ayurveda belangrijk om de wetenschappelijke ontwikkelingen aan te kunnen halen, onder meer om de betekenis van ayurveda voor de westerse gezondheidszorg toe te kunnen lichten.

Onlangs is een bundeling van onderzoekswerk gepubliceerd door het Indiase ministerie van AYUSH (The Ministry of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy). Daar wordt ingegaan op de betekenis van ayurveda voor de (Indiase) gezondheidszorg. U kunt het werk hier inzien.

De betekenis van ayurveda voor de westerse gezondheidszorg is minder goed onderzocht, maar verschillende kleinschalige studies tonen aan dat er voordelen te verwachten zijn.1,2 Duitse arts-onderzoekers van de afdeling interne en complementaire geneeskunde van het Immanuel ziekenhuis in Berlijn, onderzochten of vrouwen met een burn-out (n=34) baat hadden bij ayurveda. De vrouwen ondergingen ofwel ayurveda-counseling (leefstijl en voeding) ofwel gebruikelijke counseling van de huisarts (leefstijl en voeding). De deelnemers ontvingen vijf counselingsessies in een tijdsverloop van twaalf weken. De onderzoekers zagen positieve effecten in beide groepen, maar de effecten op slaap, stress, angst, depressie en spiritueel leven waren sterker aanwezig in de ayurvedagroep. Het effect hield niet alleen stand tot op de laatste meting, maar ook nog een half jaar na de behandeling.1

Bronnen:
1. Kessler CS, Eisenmann C, Oberzaucher F, Forster M, Steckhan N, Meier L, Stapelfeldt E, Michalsen A, Jeitler M. Ayurvedic versus conventional dietary and lifestyle counseling for mothers with burnout-syndrome: A randomized controlled pilot study including a qualitative evaluation. Complement Ther Med. 2017 Oct;34:57-65. doi: 10.1016/j.ctim.2017.07.005. Epub 2017 Jul 16.
2. Niemi M, Ståhle G. The use of ayurvedic medicine in the context of health promotion – a mixed methods case study of an ayurvedic centre in Sweden. BMC Complement Altern Med. 2016 Feb 17;16:62. doi: 10.1186/s12906-016-1042-z.