Balneotherapie en aquatische training gunstig voor botgezondheid ouderen

24 Jun, 2021

Botweefsel is constant aan verandering onderhevig. Het reageert op verschillende stimulansen, waaronder lichaamsbeweging. Hiermee kan mechanische kracht op de botten worden uitgeoefend om de botmassa te behouden of te verhogen. Omdat ouderen blessuregevoeliger zijn, kunnen aquatische training en balneotherapie uitkomst bieden voor hen. In een review is onderzocht wat de effecten van deze therapie├źn op de botstofwisseling zijn.

Een systematisch literatuuronderzoek leverde zeven studies op met 467 participanten, waarvan het merendeel postmenopauzale vrouwen. Drie studies gingen over de effecten van balneotherapie. Deze therapie houdt in dat mensen thermale baden nemen met mineraalwater van natuurlijke bronnen. Vier onderzoeken betroffen aquatische trainingen, ofwel oefeningen in het water.

De drie studies naar balneotherapie toonden aan dat deze behandeling de botresorptie vertraagde (ofwel de botafbraak verminderde). Een samengevoegde meta-analyse van de vier studies met aquatische oefeningen toonde een significante vermindering van het parathormoon aan (parathormoon bevordert de afbraak van bot). Bovendien was er na aquatische oefeningen een significante toename in de botten te meten van osteocalcine, een calciumbindend eiwit.

De onderzoekers concluderen dat balneotherapie en aquatische oefeningen significant gunstige effecten op het botmetabolisme hebben. Het verminderde de afbraak van bot en/of zorgde voor een verhoging van de botformatie. De review benadrukt het belang van deze therapie├źn en trainingen voor de botgezondheid, zeker bij ouderen.

Bronvermelding:
Xiaoling, L.V. et al. The effectiveness of balneotherapy and aquatic exercise on bone metabolism: a systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice. Available online 16 June 2021, 101429.