Bloemen reageren op geluid van de bij

15 Apr, 2019

Met de lente die om ons heen losbarst, is er iedere jaar weer de verwondering over hoe dit natuurwonder tot stand kan komen. En die verwondering voor de natuur wordt alleen maar groter nu uit onderzoek blijkt dat het erop lijkt dat bloemen bepaalde geluiden kunnen horen, of althans kunnen reageren op geluid. Uit onderzoek gepubliceerd in BioRxiv, bleek onlangs dat bloemen reageren op het geluid van hun bestuivers, door binnen een minuut de suikerconcentratie in hun nectar te verhogen.

Teunisbloem die werd blootgesteld aan de geluidsopname van een laagvliegende bij (of het synthetische geluid op basis van dezelfde frequenties) produceerde binnen drie minuten na het geluid twintig procent zoetere nectar. Met de zoete nectar lokken bloemen hun insect-bestuivers om zich zo voort te kunnen planten. De teunisbloem vibreert mechanisch in reactie op het geluid, hieruit concluderen onderzoekers dat de plant op een bepaalde manier sensitief is voor het geluid.

In het experiment bleek de teunisbloem alleen sensitief te zijn voor het geluid van de bij, niet voor geluid van hogere frequenties. De onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv te Israël sluiten niet uit dat bloemen ook gevoelig zijn voor andere geluiden, ze bezitten immers het vermogen de vibraties van specifieke geluidsgolven op te pikken.


Bron:

Veits, M., Khait, I., Obolski, U., Zinger, E., Boonman, A., Goldshtein, A., … Hadany, L. (2018). Flowers respond to pollinator sound within minutes by increasing nectar sugar concentration. BioRxiv, 507319.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter