Blootstelling aan licht bij wakker worden gunstig

17 Sep, 2019

Een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Hoewel niet alle slaapproblemen te relateren zijn aan een verstoring van het circadiaanse ritme, zijn maatregelen om dit ritme te herstellen een eerste behandeloptie. Dit kan met chronotherapie of lichttherapie. Dat bestaat onder meer uit vroege blootstelling aan intens (zon)licht bij het wakker worden.

Lichttherapie ontwikkelt zich steeds verder. Duitse onderzoekers hebben in een in het tijdschrift Psychoneuroimmunology gepubliceerde studie ontrafeld wat het effect van verschillende soorten licht op ochtendcortisol was. Hersenen geven in de eerste 20 tot 30 minuten van de dag 38 tot 75 procent van de dagelijkse dosis cortisolhormonen vrij. ‘Cortisol awakening response’ (CAR) wordt deze reactie genoemd. Hoe groot deze respons is, kan gemeten worden met een speekseltest. De CAR-speekseltest geeft een inschatting van de adrenale activiteit van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as).

De onderzoekers analyseerden de invloed van het type licht (golflengte en helderheid) op de ochtendafgifte van cortisol. Blootstelling aan licht vond plaats in een slaaplaboratorium in ieder geval binnen een uur na het wakker worden.

In de studie werd een toename van de CAR gevonden na blootstelling aan helder wit licht ten opzichte van gedempt licht. Ook werd een toename in de CAR gevonden voor blauw en groen licht, met een lagere toename van CAR voor rood licht. De studie toont aan dat de reactie van ochtendcortisol afhankelijk is van het soort licht en de golflengte van dat licht. Deze studie met betrekking tot de cortisolrespons op licht maakt het pad vrij voor lichttherapie op maat, bijvoorbeeld bij slaapproblemen, stress of concentratieproblemen.

Bronvermelding:
Petrowski, K., Schmalbach, B., Niedling, M., & Stalder, T. (2019). The effects of post-awakening light exposure on the cortisol awakening response in healthy male individuals. Psychoneuroendocrinology, 108, 28–34.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter