Daslook, onze voorjaarsbode

21 Mar, 2022

We hebben de afgelopen dagen allemaal van de lentezon kunnen genieten. Daslook (Allium ursinum) is een echte voorjaarsgroeier. Als een van de eerste planten kun je deze wilde vorm van look zien groeien vanaf de prille lente. De tijd is nu dus rijp om van het frisse groene blad te genieten. De bladeren zijn als groente te gebruiken, rauw of gekookt, zoals je dat met spinazie zou doen. Of als keukenkruid om olie of boter extra smaak te geven, of om in een pesto te verwerken. Ook kan het gemakkelijk verward worden met giftige planten zoals het lelietje-van-dalen of herfsttijloos. Het is verkrijgbaar in goed gesorteerde biologische groentewinkels, of het is de hoogste tijd om het zelf te planten.

Daslook kent ook vele medicinale toepassingen, het plantje behoort immers tot de familie van de knoflook. In het Engels wordt het bolgewas zelfs wild garlic genoemd. Daslook ruimt op en geeft weer levensenergie, na een lange winter of na een ziekbed, zo schrijft Marlies Engels in haar boek Kruid en Mens.1 De pittige smaak maakt weer wakker en fris. Het is een voorjaarsreiniger, maar werkt net als knoflook in op hart en bloedvaten. Onlangs is deze hartbeschermende werking in klinisch onderzoek bevestigd: daslook is een antioxidant en werkt sterk cardioprotectief.2

Bronvermelding:
1. Engels, M. (2021). Kruid en Mens. Lelystad: M. E. Engels
2. Rankovic, M., Krivokapic, M., Bradic, J., Petkovic, A., Zivkovic, V., Sretenovic, J., Jeremic, N., Bolevich, S., Kartashova, M., Jeremic, J., Bolevich, S., Jakovljevic, V., & Tomovic, M. (2021). New Insight Into the Cardioprotective Effects of Allium ursinum L. Extract Against Myocardial Ischemia-Reperfusion Injury. Frontiers in physiology, 12, 690696.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter