De effecten van progressieve relaxatie bij kankerpatiënten

10 Nov, 2022

De ontspanningstechniek progressieve relaxatie (spierontspanning) wordt veel gebruikt om de fysieke en mentale gezondheid van patiënten te verbeteren. Om de effecten van progressieve relaxatie bij patiënten met kanker vast te stellen, werd onlangs een meta-analyse uitgevoerd. In hoeverre verzacht deze behandeling symptomen en verbetert het bij hen de kwaliteit van leven?

Uit negen databases werden twaalf geschikte gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s) geselecteerd met in totaal 1147 patiënten. Uit de meta-analyse bleken significante effecten wat betreft het verzachten van angsten en pijn. Ook werd er een significante toename in de kwaliteit van leven vastgesteld. Daarnaast liet de onderzoeksgroep betere resultaten zien rond zelfvertrouwen, depressie, misselijkheid en braken dan bij de controlegroep. Alleen op het vlak van moeheid werd geen significant effect gevonden.

De onderzoekers plaatsen de kanttekening bij deze meta-analyse dat zij de kwaliteit van het bewijs uit de RCT’s matig tot laag vonden. Toch noemen zij therapieën met progressieve spierontspanning veelbelovend als complementaire behandeling voor patiënten met kanker. Zij raden meer onderzoek aan om de conclusies uit deze review te verifiëren.

Bronvermelding:
Tan, L. et al. Effects of progressive muscle relaxation on health-related outcomes in cancer patients: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Clinical Practice, 31 october 2022, 101676.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter