Empathie vermindert pijn

21 Jan, 2019

Door een flinke dosis empathie tijdens het consult, voelen patiënten zich gesteund en ervaren ze minder pijn, zo blijkt uit onderzoek. In de meta-analyse, gepubliceerd in The Journal of the Royal Society of Medicine, wordt geconcludeerd dat vooral patiënten met pijn voordeel hebben van empathische positieve boodschappen van arts en therapeut. Ook hun tevredenheid over de ontvangen zorg verbetert.

In de systematische review werden de gegevens van 28 verschillende studies met in totaal meer dan 6000 patiënten gecombineerd. Het geeft extra gewicht aan het argument dat het herstel van patiënten verbetert als artsen en therapeuten meer empathie tonen en als zij zich positief opstellen ten aanzien van het herstel.

Het onderzoeksteam, afkomstig van de Universiteit van Oxford, bestudeerde gerandomiseerde klinische studies naar de werking van empathie en positieve communicatie tijdens consulten. De studies betroffen verschillende patiëntpopulaties waaronder patiënten met pijn, astma, een spastisch colon, artrose en herstel na een chirurgische ingreep. De sterkste motor achter herstel bleek een arts of therapeut te zijn die zich met vertrouwen uitsprak over het herstel van de patiënt.

Hoofdonderzoeker dr. Jeremy Howick, directeur van het Oxford University Empathy programma, zei: ‘Artsen kunnen veel meer doen dan medicijnen verstrekken om patiënten met milde tot matige pijn te helpen. Op basis van deze meta-analyse is het potentieel om de meeste patienten in de huisartspraktijk te helpen met empathie en positiviteit veelbelovend. Of patiënten nu medicijnen nodig hebben of niet, een dosis empathie toevoegen kan hun pijn verminderen en hun angst verlagen.’

De eerste editie van het Vakblad van 2019 is geheel gericht op het belang van verbinding in de gezondheidszorg. Deskundige Integrative Medicine Karlien Bongers schrijft daarin ook specifiek over verbinding als gezondheidsinterventie.


Bron:
Howick, J., Moscrop, A., Mebius, A., Fanshawe, T. R., Lewith, G., Bishop, F. L., … Onakpoya, I. J. (2018). Effects of empathic and positive communication in healthcare consultations: a systematic review and meta-analysis. Journal of the Royal Society of Medicine, 111(7), 240–252.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter