Gember biedt verlichting bij pijnlijke menstruaties

10 Jun, 2024

Veel vrouwen kampen in de vruchtbare leeftijd met pijnlijke menstruaties. In deze systematische review is de effectiviteit van gember onderzocht om de pijnlijke krampen bij primaire dysmenorroe te behandelen. Gember is een veelgebruikt kruid vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

In zes Engelstalige databases (PubMed, Scopus, Web of Science, PsycINFO, CINAHL complete en Cochrane) en één Perzische elektronische database (SID) werd gezocht naar studies die het effect van gember op pijn bij dysmenorroe meten.

In de meta-analyse werden 24 artikelen opgenomen voor kwalitatieve analyse en 12 voor kwantitatieve analyse. Uit de gecombineerde resultaten van de studies bleek gember significant effectiever dan een placebo voor het verminderen van zowel de intensiteit als de duur van de pijn. Er werden geen verschillen gevonden wat betreft pijnintensiteit tussen gember en lichaamsbeweging, of tussen gember en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's).

De onderzoekers concluderen dat de resultaten van deze meta-analyse suggereren dat gember effectief de pijn kan verminderen die geassocieerd is met dysmenorroe. Zij geven wel aan dat de bevindingen beperkt zijn door het risico op bias in de opgenomen studies.

Bronvermelding:
Moshfeghinia, R. & et al. (2024, 21 mei). Ginger for Pain Management in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Integrative and Complementary Medicine, Ahead of Print.