Gunstig effect van rugmassage op moeheid bij vrouwen met borstkanker

08 Dec, 2021

Tijdens een chemobehandeling krijgen vrouwen met borstkanker vaak last van moeheid. In een studie is onderzocht in hoeverre langzame rugmassage (slow-stroke backmassage – SSBM) deze klacht kan verminderen. Aan de gerandomiseerde gecontroleerde trial deden 64 vrouwen mee.

De vrouwen werden willekeurig toegewezen aan de studiegroep die massages ontvingen (de SSBM-groep) of aan een controlegroep, die alleen een routinebehandeling kreeg (de controlegroep). Vrouwen uit de SSBM-groep kregen voor en na een chemobehandeling tien minuten lang een rugmassage. Deze therapie werd voor en na de tweede, derde en vierde cyclus van de chemotherapie gegeven. Na elke ronde van chemotherapie vulden de deelnemers de Brief Fatigue Inventory (BFI) in om de mate van moeheid vast te stellen.

Uit de studie bleek dat de BFI na de massages significant lager uitviel in de SSBM-groep dan in de controlegroep. En dat gold voor alle meetmomenten. De onderzoekers concluderen uit de studie dat deze vorm van massage een positief effect heeft op de moeheid van vrouwen met borstkanker. Zij noemen het tot slot een veilige interventie zonder bijwerkingen die eenvoudig door verplegend personeel zou kunnen worden gegeven.

Bronvermelding:
Bahcelli, P.Z. et al. The effect of slow-stroke back massage on chemotherapy-related fatigue in women with breast cancer: An assessor blinded, parallel group, randomized control trial. Clinical Practice, Volume 46, February 2022, 101518.