Kan aromatherapie helpen bij menopauzale klachten?

27 Oct, 2021

De menopauze geeft vrouwen helaas vaak vervelende klachten, zoals opvliegers, slaapproblemen, moeheid, laag libido en depressieve gevoelens. Aromatherapie wordt wereldwijd veel gebruikt als complementaire therapie om de gezondheid van vrouwen op allerlei vlakken te ondersteunen en te bevorderen. In hoeverre kan aromatherapie ook helpen bij menopauzale klachten?

In een systematische review is in elf elektronische databases gezocht naar gerandomiseerde gecontroleerde trials die het effect van aromatherapie op menopauzale klachten vergeleken met een placebo. Zeven RCT’s werden geselecteerd en geanalyseerd. Deze studies hadden weinig risico op bias, maar waren alleen niet geblindeerd uitgevoerd.

Vier studies toonden aan dat aromatherapie-inhalatie van lavendel of neroli (oranjebloesem) duidelijk meer effect had op vermindering van menopauzale symptomen dan een placebo. Een andere studie liet zien dat een aromatherapie-massage met gemengde oliën eveneens menopauzale symptomen verlichtten. De overige drie studies lieten zien dat aromatherapie-inhalatie (lavendel, oranjebloesem of gemengde oliën) het libido verbeterde ten opzichte van een placebo.

De review toont de gunstige effecten van aromatherapie (lavendel of neroli) aan op vermindering van menopauzale symptomen en verbetering van het libido, concluderen de onderzoekers. Meer onderzoek is gewenst, geven zij aan, om de uitkomsten van deze review te bekrachtigen.

Bronvermelding:
Lee, H.W. et al. Aromatherapy for Managing Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Placebo-Controlled Trials. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Vol. 27, No. 10. Published Online:8 Oct 2021.