Korte mindfulness-sessie in de wachtkamer helpt pijn verminderen

24 Jun, 2024

Mindfulness-interventies kosten vaak veel tijd, maar nu blijkt uit onderzoek dat korte, eenmalige sessies ook verbetering kunnen bieden aan patiënten. In deze studie is onderzocht wat het effect is van korte mindfulness-interventies op de pijn van patiënten die in de wachtkamer van een kliniek zitten.

Voor de studie werden drie gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) uitgevoerd. Studie 1 onderzocht een acht minuten durende mindfulness-audio-opname vóór een bezoek aan een zorgverlener. Studie 2 onderzocht een vijf minuten durende mindfulness-audio-opname ná een bezoek aan een zorgverlener. Studie 3 onderzocht een vier minuten durende mindfulness-audio-opname vóór een bezoek aan de zorgverlener.

Voor elke studie werden controlegroepen gebruikt. Studie 1 en 2 werden uitgevoerd in een academisch oncologieziekenhuis. Studie 3 werd uitgevoerd in een orthopedische polikliniek.
De pijnintensiteit werd in alle drie de studies gemeten, terwijl angst- en depressiesymptomen alleen in studie 2 en 3 werden gemeten. Uit de studies bleek dat een korte (vier tot acht minuten) sessie de pijnintensiteit van patiënten in de wachtkamer van de kliniek verminderde. Het maakte niet uit of dit voor of na het bezoek aan het ziekenhuis plaatsvond. Mindfulness had verder een significant effect op angstsymptomen in studie 2 en 3. Er werd geen effect op depressiesymptomen waargenomen.

De resultaten van deze drie pilot-RCT's geven aan dat korte mindfulness-interventies een aantal klinische symptomen mogelijk kunnen verminderen. De onderzoekers verwachten dat dit mogelijk een interessante interventie is in wachtkamers van klinieken, die verder moet worden onderzocht.

Bronvermelding:
Hanley, A.W., & et al. (2024, 17 mei). Mindfulness in the Clinic Waiting Room May Decrease Pain: Results from Three Pilot Randomized Controlled Trials. Journal of Integrative and Complementary Medicine. published online