Meditatie vertraagt veroudering

17 september 2019

Binnen het boeddhisme is van oudsher niet alleen aandacht voor waarnemen van belang. Minstens zo belangrijk is de mentale instelling die je ten aanzien van jezelf, de ander en de wereld om je heen hebt. Het aankweken van liefdevolle vriendelijkheid, in het Engels ‘loving kindness’, via meditatie staat daarin centraal.

Bij loving-kindnessmeditatie concentreer je je eerst lichamelijk op de adem en op de hartregio, om vervolgens aan een persoon te denken voor wie je sterke gevoelens van warmte en genegenheid hebt. Nadat je deze gevoelens van warmte, genegenheid en vriendelijkheid hebt toegelaten, kun je ze projecteren op jezelf. Je wordt daarbij zelf het object van aandacht en wenst jezelf deze warmte en genegenheid toe.

De werking van deze vorm van meditatie is goed onderzocht. Door te mediteren veranderen allerlei processen in onze hersenen. Barbara Fredrickson, neurologe van de universiteit van North Carolina, is een van de pioniers op dit gebied. Onlangs publiceerde haar onderzoeksgroep een studie in Psychoneuroendocrinology waaruit blijkt dat loving-kindnessmeditatie gedurende zes weken de veroudering vertraagt. Dit bleek uit het feit dat de verkorting van telomeren verminderde.
Telomeren worden korter bij het ouder worden. Kortere telomeren brengen ook een verhoogde kans op overlijden met zich mee. De telomeerlengte voorspelt de toekomstige levensverwachting beter dan de daadwerkelijke leeftijd en zou daarom als maatstaf voor de biologische leeftijd kunnen dienen.

Bronvermelding:
Le Nguyen, K. D., Lin, J., Algoe, S. B., Brantley, M. M., Kim, S. L., Brantley, J., … Fredrickson, B. L. (2019). Loving-kindness meditation slows biological aging in novices: Evidence from a 12-week randomized controlled trial. Psychoneuroendocrinology, 108, 20–27.