Meta-analyse: effect van online mindfulness op depressie bij jongeren

23 Jan, 2023

Depressie heeft veel invloed op het dagelijks functioneren, zowel op cognitief als sociaal vlak. Onbehandelde depressie kan tot zelfmoord leiden. Onder adolescenten en jongvolwassenen is dit zelfs de op een na belangrijkste doodsoorzaak. Antidepressiva en psychotherapie hebben helaas een beperkt effect en zijn bovendien niet overal beschikbaar.

Er worden steeds meer complementaire therapieën aangeboden om depressie te behandelen, waaronder online mindfulnesstherapie. In een systematische review is onderzocht in hoeverre deze therapie succesvol is. Hiervoor werden uit negen databases vijftien studies met in totaal 1886 participanten – allen hogeschool- of universiteitsstudenten – geselecteerd. De gemiddelde leeftijd van de studenten was 22,6 jaar.

Uit de review bleek dat online mindfulnesstherapie de depressieve klachten significant verbeterde in vergelijking tot de controlegroep. De onderzoekers concluderen dan ook dat online mindfulnesstherapie deze leeftijdsgroep kan helpen om depressieve symptomen te verminderen. Zij bevelen dit aan als aanvullende therapie voor studenten die kampen met deze klachten.

Bronvermelding:
Reangsing, C. et al. Effects of Online Mindfulness-Based Interventions on Depressive Symptoms in College and University Students: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 19 dec 2022.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter