Meta-analyse: mind-body oefeningen verbeteren bloedsuikerwaardes bij DM2-patiënten

20 Mar, 2023

Slechts 51% van de patiënten met diabetes type 2 (DM2) heeft een hemoglobine A1c (HbA1c)-gehalte van minder dan 7%. Van mind-body oefeningen is bekend dat ze kunnen helpen om de bloedsuikerwaardes te verbeteren. Het is echter nog onduidelijk hoe effectief deze interventies zijn. In de meta-analyse van Sanogo et al. is onderzocht in hoeverre deze oefeningen HbA1c en nuchter bloedglucose verbeteren bij patiënten met DM2.

De onderzoekers deden een literatuuronderzoek in Ovid MEDLINE, Embase en ClinicalTrials.gov met als zoekwoorden mind-body oefeningen en DM2. De onderzoekers selecteerden 28 artikelen. Uit de meta-analyse bleek dat mindfulness, qigong en yoga bijdroegen aan een significante vermindering van HbA1c en de nuchtere bloedglucose. Uit additionele analyses bleek bovendien dat de afname van HbA1c groter was naarmate er meerdere yogasessies per week werden gedaan.

Mind-body oefeningen helpen dus de bloedsuikerspiegel bij patiënten met DM2 controleren en vormen een effectieve, complementaire, niet-farmacologische interventie voor patiënten met DM2.

Bronvermelding
Sanogo, F. et al. (2023). Mind- and Body-Based Interventions Improve Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 29(2).

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter