Ontdekking die wiegendood kan helpen verklaren

21 Dec, 2020

Er zijn weinig momenten zo bijzonder en cruciaal als de eerste ademhaling van een baby. Nieuw onderzoek van de University of Virginia School of Medicine (UVA) toont aan dat op het moment van die eerste ademhaling een verandering in het ademhalingssysteem in de hersenen plaatsvindt. Dit kan een belangrijk inzicht bieden in wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS).

Onderzoekers van UVA hebben een signaleringssysteem ontdekt in de hersenstam dat vrijwel meteen bij de geboorte de vroege ademhaling ondersteunt. De eerste ademhaling van een baby lijkt dit ondersteuningssysteem in gang te zetten. Een onderzoeker: ‘Geboren worden is een traumatische ervaring, omdat de baby de controle over verschillende belangrijke lichaamsfuncties, waaronder de ademhaling, direct moet overnemen. Wij denken dat de activatie van dit ondersteuningssysteem voor een extra veiligheidsfactor zorgt tijdens deze cruciale periode.’

De onderzoekers vonden tijdens hun onderzoek bij muizen een specifiek gen dat meteen na de geboorte wordt aangezet in een cluster van neuronen die de ademhaling reguleren. Dit gen produceert een peptide neurotransmitter, PACAP genaamd, die zodra de baby ter wereld komt door deze neuronen wordt vrijgegeven. De wetenschappers stelden vast dat onderdrukking van dit gen en daarmee vrijgave van PACAP bij de muizen ademhalingsproblemen veroorzaakte.

Wiegendood of SIDS is een plotse, onverklaarbare dood van een kind dat minder dan een jaar oud is. Het is een belangrijke doodsoorzaak onder baby’s in de westerse wereld. Wiegendood wordt toegeschreven aan een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, waaronder temperatuur. Dit onderzoek toont aan dat problemen in het neuropeptidesysteem mogelijk de vatbaarheid van baby’s voor wiegendood en andere ademhalingsproblemen vergroot. PACAP is al eerder genetisch in verband gebracht met wiegendood. De onderzoekers zeggen tot slot dat de oorzaken van SIDS complex zijn en vermoeden dat er nog andere belangrijke factoren een rol spelen.

Bronvermelding:
Shi Y. et al. A brainstem peptide system activated at birth protects postnatal breathing. Nature, 2 December 2020.