Praktijkervaringen reiki op grote schaal in kaart gebracht

02 Mar, 2020

Amerikaanse reikibeoefenaren hebben met elkaar het effect van hun behandeling in kaart gebracht. Ze voerden een studie uit om het effect van een enkele reikisessie op de lichamelijke en psychische gezondheid te meten en publiceerden hun werk onlangs in The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het studieontwerp was een single-arm effectiveness trial, hetgeen betekent dat elke deelnemer dezelfde behandeling ondergaat, met een meetmoment voor en na de behandeling. Reikibeoefenaars werden geïnstrueerd om een studievoorlichtingsflyer te geven aan elk van hun klanten. De klant werd uitgenodigd om een enquête in te vullen voor en na de reikisessie.

In totaal 99 getrainde en gecertificeerde reikimeesters voldeden aan de inclusiecriteria en namen deel aan de studie. De sessies duurden 45 tot 90 minuten. De gevalideerde vragenlijst Positive and Negative Affect Schedule, bestaande uit twintig items, werd gebruikt als meetinstrument om een breed scala aan fysieke en psychologische variabelen te beoordelen vlak voor (pre) en na (post) de reikisessie.

In totaal werden 1411 reikisessies uitgevoerd en opgenomen in de analyse. Statistisch significante verbeteringen werden waargenomen voor alle uitkomstmaten: gemoedstoestand, pijn, slaperigheid, vermoeidheid, misselijkheid, eetlust, kortademigheid, angst, depressie en algemeen welzijn (alle p-waarden < 0.001). De resultaten van deze grootschalige studie suggereren dat een enkele reikisessie meerdere variabelen verbetert die betrekking hebben op de lichamelijke en psychologische gezondheid.

Bronvermelding:
Dyer NL, Baldwin AL, Rand WL. A Large-Scale Effectiveness Trial of Reiki for Physical and Psychological Health. J Altern Complement Med. 2019 Dec;25(12):1156-1162. doi: 10.1089/acm.2019.0022. Epub 2019 Oct 22.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter