Qi gong bij herstel van Covid-19-infecties

31 Aug, 2020

Arts-onderzoekers van het Benson Henry Institute for Mind Body Medicine van het Boston Massachusetts General Hospital bespreken de betekenis van qi gong bij de preventie, behandeling en het herstel van Covid-19-infecties. Zij publiceerden hun werk in het vaktijdschrift American Journal of Geriatric Psychiatry.

Qi gong is een systeem van oefeningen op het gebied van beweging, ademhaling, concentratie en meditatie. Letterlijk betekent het ‘het eigen maken van de qi’ en hierdoor kan de levensenergie in beweging worden gezet. Het beoefenen van qi gong dient om de eigen energie te versterken. Het is ontspanning bij inspanning en beheersing van de levensenergie staat centraal. Qi gong brengt de levensenergie (qi) in beweging; lichamelijke en psychische klachten kunnen daardoor verminderen of eventueel genezen.

De oefeningen verbeteren het ademhalingsritme en -patroon, bevorderen lichaamsbeweging en verbeteren de lichaamshouding. Gezien deze eigenschappen heeft qi gong het potentieel om een rol te spelen in de preventie, behandeling en revalidatie van luchtweginfecties, zoals Covid-19. Mogelijke werkingsmechanismen zijn onder andere stressvermindering, emotieregulering, versterking van de ademhalingsspieren, vermindering van de ontsteking en een verbeterde immuunfunctie.

Drie vormen van qi gong worden in deze context aanbevolen, de buikademhaling, Ba Duan Jin en Liu Zi Jue. Ze zijn allemaal zacht, soepel en eenvoudig voor ouderen om te oefenen.

De hele publicatie is hier in te zien.

Bronvermelding:
Feng, F., Tuchman, S., Denninger, J. W., Fricchione, G. L., & Yeung, A. (2020, August 1). Qigong for the Prevention, Treatment, and Rehabilitation of COVID-19 Infection in Older Adults. American Journal of Geriatric Psychiatry. Elsevier B.V.